SPACE PLANNING | MATERIAL SELECTION | Project management

Tranquility on treeknoll:

Have you ever walked into a space and think “This is gigantic! But there’s so much wasted space?” That was our first impression of this master bathroom and closet.  A large (carpeted) “dressing area” in the middle of the space along with an angled garden tub collectively took up half of the available square footage in the room.  A good-sized walk in closet was under-utilized with only hanging storage on two walls.

The clients wish list included a more functional floor plan, a better mix of storage solutions to include hanging space, shelving and drawers, and separate, his and hers sinks.

To achieve these desires, we split the floor plan into 4 zones: 1) a front “open-concept” style closet with wardrobe cabinetry, 2) a walk-in wet room for the freestanding tub and shower, 3) separate his and hers vanities, 4) and a separate water closet.  By implementing an open concept closet system, we gained back the space previously overtaken by the walls of the traditional walk-in closet.

The wet room area provided plenty of space to add a large freestanding tub in addition to a large shower area.  The area is closed off adjacent to the shower head with a clear glass shower enclosure to let the light spread throughout. 

To achieve the goal of having separate his and hers vanities, we placed her vanity in the middle of the floor plan. This created a natural barrier between the front area of the plan (her dressing space) and the rear “wet area,” next to his vanity. We designed both vanities to be fabricated by Western Custom Cabinetry.

The materials palette in the space is a tranquil mix of neutrals and clean lines, complimenting an architectural lighting package. Her vanity was the perfect location for a focal point, where we added a white marble, lemon-shaped tile. A cluster of pendants hangs above the right side of the vanity, while the rest of the lights in the space are either recessed or a simple double ended sconce.  

Because the design provided ample storage space, hidden by the mix of clean lined, neutral materials - this master bath became a calm and organized space to start or end the day.

Photo Credit: Brooke Mullins Photography