SPACE PLANNING | 3D  RENDERING | MATERIAL SELECTION | FURNITURE SELECTION

UNFINISHED TO ENTERTAINING HAVEN: A TREEKNOLL BASEMENT

In this previously unfinished Anderson basement, the goal was to create a warm and inviting space that was suitable for all ages—young, old, and everyone in between.  Programmatically, the basement needed to house a variety of spaces, an open living area, a wet bar, workout area, a full bathroom, storage, a bedroom, and an open office area. 

In the open living area, the homeowners wanted a central gathering spot for socializing.  In this space, adjacent to the wet bar, the homeowners wanted several TVs for game days or watching movies, a ping pong table, a fireplace, and a modular sectional.  The modular sectional can be arranged into double day beds for relaxing or broken apart and rearranged to accommodate a larger group. 

Flanking both sides of the dark fireplace and TV wall are Modular Arts panels, glass reinforced cast rock with a plant-based core, adding an architectural component to the clean lines throughout the remainder of the space.

The L-shaped wet bar provides ample storage and serving space.  A custom corner unit trimmed out in birch contrasts with the white cabinetry and quartz countertop while also providing a unique display area. White penny tile with white grout above the countertop reads as a wall texture instead of a backsplash and compliments the Modular Arts on adjacent walls.