space planning | FURNITURE+material SELECTION | Construction documents

cramped kitchen to family functional:

The original kitchen in this Kenwood home was a little dark, a little crowded, and a whole lot of not functional for a family of 4.  The lack of countertop space was forcing this homeowner to use a moveable butcher block island for prep space. However, because of the small size of the kitchen, it was not feasible to leave this extra counter space out at all times. The client was forced to remove the small island after each use to allow for circulation.

To open up the space and provide more room for function and circulation, the wall between the existing kitchen and a less-used formal dining room was removed, doubling the footprint of the kitchen.  From there, we opened the space even further by adding an 18’ opening between the previous formal living room and the newly expanded kitchen. This created a comfy, cozy, and open concept on the first floor.

With the kitchen now open from the front of the house all the way to the back of the house—wherever you are, you can see into the kitchen. A very large 10’-6” island was designed to create a highly functional working triangle as well as a gathering space for kid meals or entertaining with friends.  White perimeter cabinets were selected to contrast with a navy-gray stain on the island. To bring it all together and make the space cohesive, a Cambria design that included a mix of the colors used in the space was added to both the island and perimeter cabinetry.

As the kitchen remodel was winding down, we began to address the front living room.  The focus was simple but sophisticated. The large rug grounded a dark, kids friendly sectional.  We added pops of interest by reupholstering a set of funky 1980s chairs in a chartreuse velvet and added two layers of graphic sheers on the window treatments for both privacy and fun.

 The result is a first floor that feels open and inviting while fulfilling the functional and aesthetics needs of a young family.      

Photo Credit: Brooke Mullins Photography